Уютна ноемврийска вечер на една чаша вино разстояние


Уютна ноемврийска вечер на една чаша вино разстояние

В навечерието на наближаващата зима не изпускайте нито една възможност да избягате в свят на топли нюанси и уютна атмосфера. Такава възможност предлага популярният ресторант МОРИНО през последния ноемврийски вторник. А в палитрата от есенни цветове и вкусове лесно и завладяващо може да ви пренесе личност като Веселин Савов. Кинокритикът ще бъде гост на заведението и ще даде възможност за интересни разговори на по чаша вино.

 

Интересът на Веселин Савов към киното го води по пътя му и към следващата негова страст – виното. Завладян както от творческите идеи на американския режисьор Франсис Форд Копола в кино бранша, така и от уникалната му винарска колекция, българският кинокритик намира и друго поприще – търговец на вино. Франсис Копола, известен със запомнящите се филмови шедьоври „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“, създава колекция от разнообразни вкусови комбинации във винарството. Емоцията от филмовото творчество Веселин Савов допълва с тръпчивия вкус на вино. Така се поражда идеята, наречена Кино и вино.

Разнообразна палитра от аромати и вкусове ще бъде предоставена в специалното четиристепенно меню на ресторант МОРИНОКласически сортове като шардоне и каберне совиньон са само част от изкушенията, които предлага разнообразието на Coppola Wines.

В различна представа за виното ще ви отведе отличителното Rosso&Bianco Shiraz – перфектно допълнение към студените зимни вечери и създаването на снежна приказка.

Отлежал едновременно във френски и американски бъчви, този сорт предлага лек натрапчив вкус и аромат на ванилия.

В допълнение към пикантните истории от живота на Франсис Форд Копола, които можете да научите от Веселин Савов в благоприятната атмосфера на „Морино“, е Zinfandel от т.нар. диамантена колекция вина на Копола. Елегантното вино може да се превърне и в отличния избор за подарък, носещ усещането за парливост и вкус на индийско орехче.

„Имам траен интерес към виното, може би вече повече от 25 години. Тоест от момента, в който съзнателно пропих вино, защото вино съзнателно се пропива след 30-35 години. Дотогава като че ли младостта изисква друг тип напитки. В известен смисъл виното е осмисляне и затова малко по-късно човек го осъзнава.
Дори в момента световните винари имат много ясен проблем с това да се снижи възрастта на пиещите вино и затова се появи тази мода отпреди 7-8 години с вино баровете, което е не само в България, а в цял свят. Идеята е младите хора, излизайки от работа, вече да не пият коктейли и бира, а чаша вино.“

Роден в Пловдив, Веселин Савов завършва факултета по киноизкуство към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и заедно със съпругата си полага основите на кино дистрибуторската компанията „Съни филмс ентъртейнмънт“ през 1991 г. Още през същата година те стават организатори на  първата частна кинопрожекция за последните 45 години. Така създават основите на частното филмово разпространение в България. Компанията е разпространител на над 500 филмови прожекции за големия екран. Успехът на компанията  я издига на едно от челните места в  бранша на филмовото изкуство, редом до кино гиганти като „Пиксар“, „Парамаунт“, „Уолт Дисни“, „Уорнър“, „Юнивърсъл“, „Калъмбия“ и много други.

 Вижте как Веселин Савов представя вечерите КИНО И ВИНО:

Ресторант МОРИНО подготвя разнообразна програма всяка вечер. Гостувания на известни музиканти, стенд-ъп представления и тематични кулинарни вечери. КИНО И  ВИНО носи усещане за топлина и уют в най-хладните ноемврийски вечери – преживяване на една чаша разстояние, в което може да се потопи всеки ценител на киното и виното.